zondag 8 januari 2012

Eigen weblog maken

Welkom 2H en 2J!


Vandaag gaan jullie je eigen weblog maken.


Het doel daarvan is dat jullie weten hoe je een weblog kunt maken voor bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Veel stagebedrijven vragen of wij studenten hierin willen scholen. Social Media bieden namelijk veel nieuwe mogelijkheden voor bedrijven. Jullie zijn de nieuwe generatie waarvan ze hopen dat jullie er alles van weten. Voor sommigen van jullie is dit vast het geval, maar voor vele anderen helemaal niet.


Wat is een weblog?
Een weblog heeft de volgende kenmerken:
 • berichten worden met een zekere regelmaat geplaatst, waarbij het nieuwste bovenaan op de weblog staat. Oude berichten verdwijnen na verloop van tijd uit beeld;
 • er wordt automatisch een archief opgebouwd van oude berichten;
 • met zoekfunctie kan de weblog worden doorzocht;
 • aan elk bericht kunnen ‘labels’ of ‘tags’ worden toegekend. Dit zijn trefwoorden die aangeven waar het bericht over gaat;
 • aan de zijkant(en) komen vaak gadgets (soms ook widgets genoemd) voor, waarin informatie van elders in een blokje wordt getoond (bv. agenda, woordenboek, weerbericht) ;
 • de meeste bloggers verwijzen naar collega-bloggers. Dit wordt wel een ‘blogroll’ genoemd.


Wat is het doel?


De allerbelangrijkste functie van een weblog is de mogelijkheid om te reageren op een bericht. Zodoende kan er een discussie ontstaan tussen de lezers van de weblog en komt het blog tot leven. Bedrijven kunnen een weblog onderhouden om klanten te informeren over hun producten en organisaties bloggen om een conversatie op gang te brengen met de mensen waarvoor zij werken. Populaire blogs zijn voor bedrijven vaak reden om op de weblog te adverteren.


Voorbeelden van interessante blogs zijn:


http://www.voetbalschoenenblog.nl/ en http://netwerkschool.roc-nijmegen.nl/


Wat voor weblog ga je maken?
Je begint een weblog over een onderwerp waar jij veel van weet. Dit kan voetbal, dansen of muziek zijn. Je mag dit zelf bepalen. Belangrijk is dat we met de volgende casus gaan werken:


Je hebt je eigen weblog en je bent razend populair bij lezers die alles willen weten over jouw interessegebied en jouw mening. Een bedrijf die een bepaald product verkoopt uit jouw interessegebied benadert jou. Je krijgt het voorstel een blogbericht te schrijven over zijn product van 400 woorden en je krijgt hier 1000 euro voor. Dat zie je wel zitten! Maar het betekent wel dat je stuk positief zal moeten zijn over het product. De kunst is dat je er geen reclameverhaal van maakt. Dit soort teksten noemen we een 'advertorial'. De komende lessen ga ik hier nog verder op in. Als jouw advertorial klaar is, gaan twee klasgenoten reageren op dit bericht. Vinden ze het geloofwaardig? Kijken ze nu positief tegen het product aan? Vervolgens zal ik  via een bericht reageren op je blog met een beoordeling.


Eerste stap:
Je gaat nu zelfstandig je weblog maken op internet. Er zijn vele aanbieders van gratis weblog software, een daarvan is Blogger.com. Blogger is Nederlandstalig, eenvoudig te gebruiken en als je voor deze cursus toch een Gmailaccount gaat maken, ben je daarna nog maar een klik verwijderd van je weblog. Maar als je liever met andere weblogsoftware wilt werken (wordpress.com, web-log.nl) ga je gang. Jij moet er gemakkelijk mee overweg kunnen.
Het maken van een Blogger-weblog kost je slechts enkele minuten en gaat in een paar stappen:  • Maak een account bij Gmail www.gmail.com. Onthoud je gebruikersnaam en wachtwoord!
  • Maak je weblog actief. Direct nadat je Gmail account actief is geworden, ga je naar www.blogger.com of de andere blospot waar je heen wilt. De website zal je herkennen aan je Gmailaccount en vanaf hier is het een kwestie van goed lezen en de stappen volgen.
     
Tweede stap:
Geef je gebruikersnaam, wachtwoord en webadres van je blog door aan je docent voordat je verder gaat! En noteer het zelf ook in je mobiel.


Derde stap:
Bedenk een leuke titel voor je blog. Denk goed na over hoe je je weblog wilt noemen. Deze moet het onderwerp aangeven waar je advertorial over zal gaan. Wees hierin creatief!


Vierde stap:
Gefeliciteerd! Je hebt nu een eigen weblog. Reageer nu op dit bericht en laat weten:
 • Wat je onderwerp is.
 • Voeg ook een link in je bericht toe van het webadres van je blog. Dit doe je door 'link' boven in het balkje aan te klikken en het adres in te ticken en toe te voegen.
 • Geef aan wat je van deze opdracht vindt. (Stom, gaat wel, leuk, superleuk.)
 • Zijn er zaken bij het maken van je weblog waar je je nog zorgen om maakt of waar je vragen over hebt?
Hartelijke groet, mbojuffie


Veel informatie uit dit bericht komt uit: http://www.deonderwijsvernieuwingscooperatie.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten